AK ''Fenix'' Cerić: Međunarodna raketna smotra Bologna MIR-2017

U periodu od 6-8. listopada 2017.g. održana je tradicionalna međunarodna smotra raketne tehnike (High Power Rocket) u talijanskom gradu Bologna, pod službenim nazivom MIR-2017. Smotra je presjek godišnjeg rada i istraživanja klubova u segmentu raketa velike snage i dometa, te prikaz novih tehničkih rješenja i dostignuća, a kroz uspješna lansiranja. Na ovogodišnju smotru pozvana su dva najbolja kluba iz RH, ARAK Dubrava iz Zagreba i Aero klub „Fenix“ iz Cerića. Direktor smotre i predsjednik talijanskog raketnog saveza (ACME-Italia) g. Stefano Pozzato osobnim dopisom pozvao je  predstavnike klubova iz Hrvatske g. Ištvanić Davora ispred ARAK Dubrave i g. Krajinović Darka ispred AK „Fenix“ Cerić i zamolio ih da predstavljaju ekipu Hrvatske na ovoj Smotri. Na Smotri MIR-2017 sudjelovali su predstavnici 9 zemalja (Hrvatska, Italija, Njemačka, Švicarska, Češka, Španjolska, Slovačka, Engleska i Francuska), a Smotru je svečano otvorio gradonačelnik Bologne g. Sergio Gaetano Cofferati.

Nakon otvorenja uslijedile su prijave, kontrola raketa i dokumentacije kod RSO (Range Safety Officer), te lansiranja po protokolu i odobrenju LCO (Launch Control Officer).  AK „Fenix“ Cerić ukupno je obavio četiri uspješna lansiranja (Darko Krajinović dvije rakete, Ksenija Krajinović jednu i Tony Krajinović jednu), a na oduševljenje svih, najatraktivnija je bila raketa sa zastavom Republike Hrvatske. ARAK Dubrava obavila je ukupno šest uspješnih lansiranja, a mladi raketaš Matija Sunek polagao je, i položio, ispit (tzv. certifikat „Level I“) za rukovanje i lansiranje High Power raketa. Nakon subotnjeg lansiranja direktor Smotre g. Stefano pozvao je sve sudionike na svečanu večeru u restoran „Il Murello“ gdje su podijeljena priznanja svim klubovima sudionicima, a druženje se nastavilo uz talijanske specijalitete, do kasno u noć.

Nedjelja je bila rezervirana za lansiranja raketa dometa do 2.000 metara i snage preko 500 Ns. U završnici Smotre ARAK Dubrava lansirala je atraktivnu raketu „Boomerang II“ cca 650 Ns s dosta elektronike, ali glavna atrakcija bila je (nakon otvaranja padobrana) aktiviranje dvije dimne signalne kutije koje su ispuštanjem crvenog dima pratile spuštanje rakete. Gospodin Stefano Pozzato zahvalio se svim sudionicima Smotre na uspješnim lansiranjima i zaželio da se ponovo vidimo na Smotri MIR-2018.