AK ''Fenix'' Cerić: CRNA KRALJICA (CK) -2017

U subotu 9.rujna 2017.g. održano je dvanaesto po redu međunarodno maketarsko natjecanje, pod popularnim nazivom „CRNA KRALJICA (CK) -2017“ u organizaciji „Hrvatske Udruge Vojnih Minijaturista (HUVM)“. Natjecanje je već tradicionalno održano na istoj lokaciji u prostorijama OŠ Matka Laginje blizu samog centra Zagreba. Na poziv organizatora ove godine natjecanju je nazočio specijalni gost, svjetski prvak u maketarstvu, vlasnik tvornice maketarskih potrepština, boja i maketa, španjolac Miguel Martin Jimenez sa suradnicima. Organizator je upriličio, između ostalog i maketarsku radionicu g. Jimeneza, koja se prenosila putem video linka u cijelom svijetu, a također poseban dio programa bila je izložba radova IPMS (International Plastic Modellers Society) iz Austrije, te Slovenije. Sukladno prijavama na natjecanju je sudjelovalo preko 85 natjecatelja iz 9 država (Hrvatske, Austrije, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Češke i Njemačke), te preko 400 maketa u 27 redovnih kategorija, 6 specijalnih i 8 juniorskih kategorija.

Željezničke modele kao i interesantne diorame prezentirali su članovi Kluba željezničkih modelara Zagreb, a klub ljubitelja Star Warsa izložio je makete i modele popularnih likova iz ove ScFi serije (Dart Wader, Obi-Wan Kenobi, R2-D2 itd.). Glavni pokrovitelj natjecanja je Grad Zagreb, Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) i MORH, te Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa. Natjecanje je otvorio predsjednik GO HDZ-a dr. sc. Andrija Mikulić uz prigodan govor i veliki pozdrav te dobrodošlicu g. Miguelu M. Jimenezu kao specijalnom gostu natjecanja. Na ovogodišnjoj CK sudjelovali su sljedeći članovi-maketari Aero kluba „ Fenix“ Cerić:  seniori-Damir Kuterovac,  Darko Krajinović, Mate Rapčan  i  Mato Barišić, te juniori-Matej Balen i Domagoj Kuterovac.

Najbolji rezultat polučio je Damir Kuterovac osvojivši dvije zlatne, srebrnu i brončanu medalju, a dobio je i extra priznanje g. Jimeneza za maketu „Opel Blitz“ koje on dodjeljuje za najbolje radove (dobit će ih samo 80 maketara u svijetu, a usporedbe radi, to je isto kao da vam Ronaldo ili Messi da priznanje u nogometu). Također je g. Jimenez pohvalio maketu s kojom se Darko Krajinović natjecao u kategoriji bojnih vozila „SAM-6“,  što je u konačnici veliko priznanje našem kolegi Damiru, a i ostalim članovima Aerokluba, te poticaj mladim maketarima. U juniorskoj konkurenciji najbolji definitivno je bio Matej Balen s osvojenom zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom, a iza njega je Domagoj Kuterovac s osvojenom zlatnom medaljom. Darko Krajinović osvojio je posebnu nagradu plaketu mađarskog IPMS-a za najbolji rad „P-51D Mustang“. Nizanje uspjeha nastavljamo i dalje do kraja godine.