AK Fenix Cerić: 9. NOVOGODIŠNJI KUP - Beograd (NGK) Deset medalja za maketare / Seminar za buduće certificirane suce u raketnom modelarstvu

Međunarodno maketarsko natjecanje, koje je postalo već tradicionalno, održano je pod službenim nazivom „9. NOVOGODIŠNJI KUP“ - Beograd (NGK) u Muzeju zrakoplovstva na aerodromu „Nikola Tesla“ na Surčinu, a u organizaciji maketarskog saveza Srbije i maketarskog kluba „OLUJ“-Beograd. Natjecanje se tradicionalno održava u terminu druge nedjelje prosinca, točnije 11. prosinca 2016.g., a prema prijavama sudjelovalo je oko 130 natjecatelja iz ukupno osam država (Turska, Slovenija, Hrvatska, Italija, Poljska, Grčka, Bugarska, Rumunija, Njemačka i Srbija) i oko 400 maketa u natjecateljskoj konkurenciji.  Kao i svako maketarsko natjecanje pa tako i ovo nije prošlo bez sponzora i maketarskih prodajnih štandova, a na opće zadovoljstvo svih maketara koji kupnjom koriste prigodu popuniti pričuve boja, pribora i maketa. Na ovogodišnjem NGK, devetom po redu, po drugi put su organizirano sudjelovali članovi-maketari Aero kluba „ Fenix“ Cerić: Damir Kuterovac,  Darko Krajinović, Ksenija Krajinović, Mato Barišić, Mato Rapčan, Andrijana Balen i po prvi puta juniori Matej Balen i Marko Runjaić, a natjecali su se s 16 maketa u 8 glavnih kategorija.

Tijekom procesa suđenja natjecateljskih maketa organizator je omogućio svim sudionicima razgledavanje izložbenih eksponata (zrakoplova, opreme, projektila i sl.) u „Muzeju Vazduhoplovstva“, a na opće oduševljenje svih sudionika ovog natjecanja. U kategoriji S-2 mlazni zrakoplovi mjerila 1:72 i veći, Damir Kuterovac osvaja 1. mjesto (zlatnu plaketu) s maketom „Me 262“, u kategoriji S-3 prop zrakoplovi 1:72 i veći Darko Krajinović osvaja 1.mjesto (zlatnu plaketu) s maketom „He 177“. U kategoriji S-5 avioni prop 1:48 3.mjesto osvaja Damir Kuterovac s maketom „Me 110 C7“, a u kategoriji S-6 prop-zrakoplovi mjerila 1:32 i veći, Darko Krajinović osvaja 3. mjesto (brončanu plaketu) s maketom „Fi 156 Storch-NDH generala V. Krena“. U kategoriji S-15 figure sva mjerila Damir Kuterovac osvaja 2.mjesto s maketom „SS Obergrupen fuhrer-V. Bittrich“, a u kategoriji S-18 plovila sva mjerila 1.mjesto s maketom „Uboot VIIc/41“ . Također, Damir Kuterovac osvaja 2.mjesto u kategoriji S-24 bojna vozila s maketom „Railway gun-Leopold“ i u specijalnoj kategoriji S-34 „Kampanja u Africi“ osvaja 1.mjesto s maketom „somewhere in Tunisia 1943.“ . U juniorskoj konkurenciji naši juniori osvajaju zlato i srebro, a točnije: Matej Balen osvaja u kategoriji J-2 prop zrakoplovi  1.mjesto s maketom „F-4 Corsair“ , dok Marko Runjaić u istoj kategoriji osvaja 2.mjesto s maketom „FW 190 A-8“. Ukupno je osvojeno 10 medalja, a posebno treba istaći veliki uspjeh sa osvojenom zlatnom i srebrnom medaljom (plaketom) mladog naraštaja Aerokluba, odnosno juniora, kojima je ovo prvo međunarodno natjecanje.

_________________________

Završetkom natjecateljske sezone 2016. u Nacionalnoj klasi (rakete Ø 18 mm), uslijedio je seminar za buduće certificirane suce u raketnom modelarstvu u organizaciji Hrvatskog Astronautičkog i Raketnog Saveza (HARS), a koji se održao 10. prosinca 2016.g. u hotelu Bunčić u Vrbovcu. Na prijedlog matičnih klubova izabrani su kandidati za ovaj seminar kojeg je pohađalo ukupno 15 kandidata iz većine klubova koji se bave ovom tehničkom disciplinom kroz natjecanja, a to su klubovi: AK „Međimurje“ Čakovec, AK „Fenix“ Cerić, RD „Zagreb“ Zagreb, KTKG Garešnice, UTK „Faust Vrančić“ Obrovac, AK „Sinj“ Sinj, ARAK „Dubrava“ Zagreb i CTK „Dubrava“ Zagreb.

Kandidati za buduće certificirane suce ispred Aero kluba „Fenix“ Cerić bili su Tomislav Krajinović i Tony Krajinović koji su se dokazali već na nekoliko natjecanja, a stečena teorijska znanja na seminaru ugraditi će u budući rad kao glavni ili pomoćni suci.  Program seminara HARS-a pripremio je i vodio g. Saša Jakopović, inače član KTKG Garešnice, koji je na stručan i razumljiv način prezentirao sve aspekte suđenja i problematiku na terenu, a sve s ciljem što kvalitetnijeg suđenja. Smještaj svih sudionika bio je na izrazito visokoj razini uz već provjerenu kvalitetu usluga hotela „Bunčić“. Nakon završetka prezentacijskog dijela seminara uslijedila je pismena provjera stečenih znanja i dodjela certifikata svim sudionicima. Nakon svečane ceremonije uslijedio je zajednički ručak i druženje.