O Općini

Naselja

Općina Nuštar nalazi se na samom istoku u Vukovarsko – srijemskoj županiji između Vinkovaca i herojskog grada Vukovara, a sastoji se od tri naselja:

Domovinski rat

PREGLED RATNIH DOGAĐANJA U NAŠOJ OPĆINI

I ako je još "Krvavi Uskrs" na Plitvicama bio jasan znak što Srbo-četnička armada smjera događaji iz Borova sela nisu više ostavljali nimalo prostora bilo kakvoj sumnji u namjere tzv. JNA koja je postala jednonacionalna pojačavši se četničkim dragovoljcima koji su zajedno započeli provoditi etničko čišćenje metodom "spaljena zemlja", i to tobože pod krinkom "ugroženosti" srpske manjine i pokušajem održanja cjelovitosti Jugoslavije.

Dvorac

Kompleks nekadašnjeg središta velikoga nuštarskog vlastelinstva smješten je na parceli koja zauzima poveću površinu zemljišta kojom, uz posljednje preostale gospodarske zgrade, već izdaleka dominira visoko drveće nekoć skladno uređenog parka. Rezidencijalni dio kompleksa položen je duž same ceste, u uglu parcele, blizu ruba nizinske zaravni gdje se vinkovačka cesta ulazeći u Nuštar počinje blago spuštati prema središtu naselja. Niz jednokatnih građevina visokih krovišta, okrenutih svojom dužom stranom seoskoj ulici, formirao je – sve do prije koju godinu, dok nije proces degradacije seoske arhitekture izrazitije započeo i u Nuštru, a osobito do strašnih ratnih razaranja u jesen 1991.